Thema

Utiliteit

Tekst

Jan Mol

Beeld

Bychance Jewellery

Deel dit artikel

16 september 2022

De mooiste juwelen uit een juweel van een atelier

Ze denkt groot en vrij en haar werk mag gerust groots genoemd worden. Juwelen ontwerpster en edelsmid Centaine Wekking (25 jaar) werkt vanuit haar eigen atelier op de vierkante meter aan de mooiste creaties. Centaine is geen onbekende voor wie de wereld van goud, zilver en edelstenen volgt: tijdens haar Masteropleiding tot Goudsmid verwierf zij bekendheid en respect door haar serie juwelen die gebaseerd zijn op de bijzondere vormen en kleuren van schimmels. "Dat idee alleen al werd als zeer abstract ervaren", zegt de Maasmechelse juwelenontwerpster. "Voor mij is de natuur een onuitputtelijke bron van inspiratie. Ik werk dan ook vooral met organische vormen en natuurlijke kleuren." Centaine Wekking doet haar werk als zelfstandige vanuit haar kleine, maar fijne atelier. D'FINING SPACES® praat met haar over de werkplek als bron van inspiratie.

De kleine, maar zeer goed geoutilleerde ruimte nodigt uit tot experimenteren.

Goud slaat de klok momenteel
"Op dit moment wordt er het meeste gevraagd om gouden juwelen", vervolgt Centaine. "In mijn werk gebruik ik zilver en goud en alle soorten edelstenen. Goud is in trek en ik heb dan ook regelmatig maatwerk opdrachten voor gouden juwelen. In overleg met de opdrachtgever bepalen we dan welke edelsteen bij het werk past, als daar sprake van is. Naast mijn PXL-MAD-juweelontwerpster opleiding, heb ik ook een opleiding gevolgd om edelstenen te zetten. Erg waardevol, je kunt niet lukraak iedere edelsteen overal voor gebruiken. Sommige edelstenen zijn hard genoeg om in elke soort sieraad te zetten, maar kijk je bijvoorbeeld naar Smaragd, mijn persoonlijke favoriet, dan zul je zien dat deze steen zo zacht is, dat ze niet zonder meer in een ring toe te passen is. Met de nodige aanpassing in de vormgeving van het edelmetaal wel uiteraard."

'Stel dat mijn atelier tien keer zo groot in oppervlak zou zijn, dan nog zou mijn werkopstelling niet verschillen van hoe deze nu is.'

Uniek werk uit een uniek atelier
Voor Centaine is het belangrijk dat haar werkplek inspiratie geeft. "Mijn atelier is klein, maar volledig voorzien van alle apparatuur en instrumenten die ik nodig heb voor mijn werk. Ik zit zelf centraal in de ruimte en kan direct om mij heen van alles gebruiken maken. Denk dan aan polijstmachines, een draad- en plaatwals, een emailleeroven, een polijsttrommel, een werkbank en een rijgtafel om parels te rijgen. Qua gereedschap grijp ik ook nooit mis, alle hamers, aambeelden en tangen liggen onder handbereik. Ook zijn er mogelijkheden om goud en zilver te smelten." Voor Centaine betekent deze manier van werken dat haar creatieve proces zonder onderbreking plaats kan vinden. "Als ik eenmaal in een 'flow' zit, dan wil ik niet moeten opstaan om elders een bewerking uit te voeren. Stel dat mijn atelier tien keer zo groot in oppervlak zou zijn, dan nog zou mijn werkopstelling niet verschillen van hoe deze nu is", aldus de juwelenontwerpster.

Tijdens haar Masteropleiding tot Goudsmid verwierf zij bekendheid en respect door haar serie juwelen die gebaseerd zijn op de bijzondere vormen en kleuren van schimmels.

De organisch vormgegeven armband waarmee Centaine de Fe.Stahlpreis 2020 won.

Internationale Award
Er komt uniek werk uit een uniek atelier. Kunst vanaf de vierkante meter. "Mijn werkplek is tevens een bron van inspiratie. Ik ben trots op mijn ingelijste Award aan de muur. Met mijn werk won ik de Fe.Stahlpreis 2020, een internationale prijs. Het vertrekpunt van de opdracht was een staalplaat. Ik wilde er een organische vorm uithalen, een werk dat me bloed, zweet en tranen gekost heeft. Maar het lukte, ook tot grote verbazing van de jury. De armband die ik maakte heeft een mooi organisch uiterlijk en doet in niets meer denken aan die rechte staalplaat. Deze prijs was de basis voor mijn Masterproject."

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Draeckensteijn Media 2024 | Design & beheer: IDEA 2