Thema

Interieur

Tekst

Jan Mol

Beeld

Revontuli

Deel dit artikel

27 februari 2023

DecoLegno is een oase van inspiratie geworden

Onze eerste reactie toen we het kersverse pand van DecoLegno in Westzaan betraden? 'Wat is het fijn dat er nog mensen zijn die investeren in mooie dingen'. Waar we buiten al getrakteerd werden op een schitterend, onder architectuur gebouwd pand, daar bleef onze mond nog even open van verbazing bij de eerste indruk die het interieur op ons maakte. De reden van ons bezoek: een gesprek met interieurontwerper Jeroen de Jong, van STUDIOJEROENDEJONG en Saskia ten Cate, communicatiemanager bij DecoLegno. Een echte 'onderdompelsessie', waarin glashelder werd hoe de grandeur van de inrichting tot stand is gekomen. Goede samenwerking en geen concessies doen aan de combinatie van functionaliteit en esthetiek blijken aan de basis te liggen.

Twee jaar intensief samenwerken
"Patrick Leering en Guido Hofman, de eigenaren van DecoLegno, schonken hun vertrouwen aan STUDIOJEROENDEJONG om hun wensen vertaald te zien worden in een tastbaar interieur. Dat daarbij de lat hoog lag, moge duidelijk zijn: adel verplicht. DecoLegno is één van de meest vooraanstaande leveranciers van decoratief plaatmateriaal en solid surface in de BeNeLux. Met merken als het Italiaanse Cleaf, HPL Specials en Durasein maakt DecoLegno, of beter gezegd hun clientèle, de wereld elke dag een stukje mooier. Jeroen de Jong: "Het interieurontwerp moest twee doelen dienen, namelijk de bezoeker warm ontvangen en inspireren en de medewerkers een werkplek bieden die rust en ruimte geeft." Het is daarom ook niet verbazingwekkend dat juist Jeroen de Jong deze opdracht toebedeeld kreeg. Wie zijn werk (en werkwijze) kent, weet dat hij de mens en diens welbevinden altijd centraal stelt in zijn design.

Vergaderruimte.

Het totale proces heeft twee jaar geduurd. Saskia ten Cate legt uit: "Dan rekenen we vanaf het idee tot en met de oplevering van het pand. Het slaan van de eerste paal tot en met de oplevering heeft ongeveer een jaar en een maand aan tijd gekost. We zijn in een vroeg stadium met Jeroen de Jong om tafel gegaan, om niets aan het toeval over te laten." Jeroen de Jong knikt beamend en voegt toe: "Met een scherp oog voor het lijnenspel in een architectonisch ontwerp heb ik mogen meekijken naar het prachtige ontwerp van NUNC Architecten. De nieuwbouw heeft de looks meegekregen van een oude houtopslagschuur, opgetrokken uit zwart metaal en hout. Met een entree vervaardigd uit Durasein plaatmateriaal van DecoLegno, in natuursteen decor."

Rust en richting in de showroom
"Het lijnenspel en het optimaal invullen van volumes in een interieur vind ik ongelooflijk belangrijk", legt Jeroen de Jong uit. "Ook hier bij DecoLegno hebben we gewerkt met logische zichtlijnen, die niet alleen zorgen voor transparantie, maar ook op een subtiele manier leidend zijn. Door de richting te bepalen voor de bezoeker, kan deze fijn op avontuur gaan en telkens weer verrast worden. Zonder ook maar iets te missen. Zowel beneden in de showroom als boven op kantoor is alle beglazing strategisch gepositioneerd en zorgt dat voor een maximale zichtervaring. Ook de transparante wanden die langs de buitenmuren, de buitenschil van het pand, zijn opgesteld voorkomen visuele blokkades en laten je de grootte van het gebouw ervaren. Zo houd je hier bovendien altijd contact met de omgeving en de buitenwereld."

Boardroom.

Het ontwerp van het interieur is een aaneenschakeling van kloppende details. Er is op een slimme, open manier met 'zoning' gewerkt. Nadat de grote Taatsdeuren gepasseerd zijn loopt de vloerbedekking vloeiend over in de vloer van de showroom. In de hal van de entree treffen we, symmetrisch opgesteld, links en rechts twee technische ruimtes aan die keurig zijn weggewerkt achter speciaal ontworpen reliëfdeuren. Uitgevoerd in, uiteraard, plaatmateriaal van de zaak. "Als we het dan hebben over details: al het maatwerk meubilair dat we hier gerealiseerd hebben, is van binnen net zo mooi als van buiten. Een uitdrukkelijke wens van DecoLegno, de beleving mag niet ophouden bij het opendoen van een deur", aldus Jeroen de Jong. De centraal in de ruimte geplaatste grote -verrijdbare- stalenkasten bevatten maar liefst ruim 320 verschillende decorstalen die 'lifesize' groot zijn. Zo kan de bezoeker het decor levensgroot ervaren. Een enorm belangrijk aspect in het keuze proces. "De decorplaten zijn onder een hoek opgesteld en dus richting bepalend", schetst Jeroen de Jong. Inderdaad nodigt deze opstelling uit om op avontuur te gaan.

Garderobekast.

Showroom, panelenkasten.

Werkplekken met room dividers.

Gastvrijheid met een hoofdletter 'G'
Eenmaal binnen wordt de bezoeker, na een gastvrij onthaal aan de prachtige receptiebaliein de verte verwelkomt in de DecoLounge, een in Grand Café stijl ingerichte horecaruimte, die vintage aandoet. Met het ontwerp en de positionering van de enorm grote ronde bank, de bar met kookeiland, de buffetkast en het prachtige behang als 'omlijsting', is ook hier weer sprake van slimme 'zoning'. Ditmaal bewerkstelligd met circulair tapijt (Studio WAE) in geometrische vormen. Hier valt ons bovendien het op ingenieuze manier verwerkte decoratief plaatmateriaal van Cleaf op, gecombineerd met solid surface materiaal van Durasein. Saskia ten Cate: "Het verlichte logo in de DecoLounge heeft een speciaal plekje in ons hart, het is de gevelreclame van onze eerste showroom. De speciaal voor deze ruimte ontworpen DJ-Booth (met daarachter de enorme privé LP-collectie van Patrick Leering) staat er niet alleen ter decoratie. Die gebruiken we dagelijks voor de muziek in de DecoLounge en de showroom en natuurlijk bij evenementen."

Het interieur is gebouwd met een mix aan materialen, deels uit 'eigen keuken', deels door derden geleverd. "Uiteraard is alles een echt visitekaartje voor DecoLegno. Door echter te kiezen voor 'best for practice' en bewuste keuzes te maken in materialen die voor de toepassing het meest geschikt zijn, is er een mooie balans ontstaan", licht Jeroen de Jong toe. Op de begane grond bevindt zich verder nog een 'Designers-LAB', waar in een welhaast klinische omgeving in alle rust geëxperimenteerd kan worden met het combineren van nieuwe materialen. De toiletten mogen ook gezien worden, volledig uitgevoerd in eigen decorpanelen, met wastafels gemaakt uit solid surface materiaal van het merk Durasein, door DecoLegno recent op de markt gebracht.

Het nieuwe onder architectuur gebouwde pand.

Zaanse nuchterheid en Italiaans design gaan hand in hand
Voordat we via de eveneens door STUDIOJEROENDEJONG ontworpen en centraal in de showroom gepositioneerde trap de verdieping bereiken, mogen we op de begane grond eerst nog de boardroom ervaren. Een indrukwekkende ruimte waarvan de inrichting ons doet denken aan de jaren '70. Saskia ten Cate schetst: "Een smaakvolle en doordachte ruimte, met wederom heel herkenbaar het typische lijnenspel en de symmetrische invulling van de hand van Jeroen, dat we overal terug zien komen. De lichtbronnen zijn mooi uit het zicht gewerkt in het lamellenplafond, dat bovendien alle airco- en beluchtingstechniek afschermt. Op de middenas, in de lengte van de ruimte, staat een tafel met een tafelblad geproduceerd uit solid surface materiaal van Durasein van maar liefst negen meter lang. De tafel is hier tijdens de bouw ter plaatse afgemonteerd en het tafelblad naadloos aan elkaar gelast." Op de verdieping vallen we wederom van de ene verbazing in de andere. Hier bevindt zich onder andere wat men bij DecoLegno liefdevol 'de operatiekamer' noemt. Een vergaderruimte waar 'de operatie' doorgenomen kan worden, smaakvol en functioneel vormgegeven, met oog (of moeten we zeggen: oor) voor akoestiek. Een object speelt hier een benadrukkende rol, namelijk een vintage lamp uit een operatiekamer, die als object niet te missen is.

De kantine boven is een toonbeeld van Zaanse nuchterheid. Jeroen de Jong: "Het is er gezellig en er zijn duidelijk Zaanse invloeden aanwezig in het ontwerp. Je kunt zeggen dat de Zaanse nuchterheid en Italiaans design hier hand in hand gaan. Het is een eclectische mix aan interieurbeleving geworden."

Lunchroom.

Designers Lab.

'Zie – Voel – Beleef', showroom en receptiebalie.

Een fijne plek om te mogen werken
Tot slot komen we aan bij het kantoor. Ook daarin zien we duidelijk de hand van de meester: de ruimte mag eigenlijk geen kantoor heten. Een 'werkoase' zou beter passen. Jeroen de Jong neemt ons mee in de details. "Dit is een ruimte die vooral leefbaar is. Dat je er ook nog heerlijk kunt werken, is mooi meegenomen", zegt hij lachend. "De werkplekken hebben ruimte om zich heen. Ook hier is zicht rondom weer belangrijk en de akoestiek is in balans dankzij een slimme oplossing, namelijk de verlichtingsarmaturen boven de werkplekken." Boven elke werkplek hangt inderdaad een bijzonder armatuur, dat er uitziet als een dak. "Die armaturen zijn ons geadviseerd door Studio RUBLEK die in opdracht van DecoLegno en in samenwerking met ons het volledige lichtplan hebben ontworpen. Ze bekronen als een dak de werkplek, bieden comfortabel en goed werklicht en vangen het stemgeluid van de bellende medewerkers op. Geluid dat van het dak afkomstig is, bijvoorbeeld bij regen of wind, wordt ook getemperd."

Over de samenwerking met elkaar en alle productiepartners zijn zowel DecoLegno als STUDIOJEROENDEJONG zeer te spreken. Saskia ten Cate: "Het was een fijne co-creatie. Mijn kracht zit in het ontwikkelen van sfeerconcepten en het samenbrengen van materialen. Dat gecombineerd met de ruimtelijke vormgeving van Jeroen, zijn vermogen om in drie dimensies te denken en het overall concept te overzien en te bewaken, heeft gezorgd voor een stukje magie. Ik kom hier echt elke dag trots binnen."

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Draeckensteijn Media 2024 | Design & beheer: IDEA 2