Thema

Interieur

Tekst

Jan Mol

Beeld

Jansje Klazinga Fotografie

Deel dit artikel

9 november 2022

'Hier vloeien de ideeën als water'

Het is de droom van iedere ondernemer: een bedrijfsruimte hebben die past als een jas. Voor gevierd interieurontwerper Jeroen de Jong, founder en eigenaar van STUDIOJEROENDEJONG, kwam deze droom uit. Zijn bedrijf vestigde zich -nota bene als eerste huurder- in niets minder dan een historische watertoren. Wij bezoeken hem in Mijdrecht, in 'zijn' Kompastoren (de nieuwe naam die het rijzige bedrijfscomplex inmiddels draagt), voor een gesprek waaruit blijkt dat voor De Jong na veel jaren eindelijk de cirkel rond is. "Hier vallen de laatste puzzelstukken fijn op hun plek", opent de interieurontwerper het gesprek.

Zoiets komt maar eens in je leven voorbij
"Eind 2021 was ik op zoek naar een grotere ruimte voor onze studio. Eigenlijk had ik nog niet echt een idee wat voor ruimte dat moest zijn, wel had ik een formaat in gedachten. Bij toeval kwam ik in contact met projectontwikkelaar Yourick Fokker, die meer dan 12 jaar bezig is geweest met het rondkrijgen van vergunningen om een monumentale watertoren als bedrijfsgebouw dienst te laten doen. Dat was hem gelukt en vol trots werd ik een dag later al rondgeleid. Niet in de toren, maar om de toren heen, via de vele bouwsteigers. Na dit avontuur op hoogte wist ik dat dit een kans is die maar eens in je leven voorbijkomt. Ik zei volmondig ja en werd daarmee officieel de eerste huurder in de Kompastoren."

Dat uitgerekend een interieurontwerper als Jeroen de Jong, met een indrukwekkende staat van dienst als eerste huurder tekende, kwam prima uit. Er was immers behoefte aan een plan voor het inwendige van de nieuwe studioruimte in de watertoren en wie beter kon dat plan maken? De Jong schetst: "Moet je je voorstellen dat ik beneden, midden in de ruimte, op een klapstoeltje heb gezeten om de ruimte om me heen en boven me in me op te nemen. Hoe transformeer je nou zo'n brute, betonnen koker naar bruikbare verdiepingen met dito ruimtes? Ik kan je zeggen dat de ideeën net zo vloeiend kwamen als het water vroeger uit de toren. Met die ideeën ben ik aan de slag gegaan, waarbij de gouden regel was: niets aanraken! Ik wilde alles zo casco en origineel mogelijk houden, als eerbetoon aan het monument en haar oorspronkelijke functie. Daarom zijn in het ontwerp de karakteristieke kenmerken geconserveerd en is het puur genieten van een puur gebouw."

De Kompastoren herbergt drie bedrijven en doet tevens dienst als conferentieoord voor derden.

Even overleggen met een kopje koffie in de algemene ruimte beneden? Dat doe je hier in stijl.

De bovenste verdieping kan geboekt worden voor bijeenkomsten en vergaderingen.

Werken en recreëren onder en in 'de lekbak'
Op de website van STUDIOJEROENDEJONG valt te lezen waaraan een interieur dat volgens de filosofie van De Jong is ontworpen voldoet: Het omarmt. Het faciliteert. Het inspireert. Het raakt. Het activeert. De Kompastoren is daar geen uitzondering op. "Werken en recreëren binnen de schil van dit bijzondere gebouw gaan hand in hand", legt De Jong uit. "De indeling in verdiepingen is logisch en elke verdieping maakt optimaal gebruik van de ruimte. De toegang tot de verdiepingen, in de vorm van een lift, is slim buiten de schil aangebracht. De van oudsher aanwezige trappen met gietijzeren balustrades hebben waar dat moest of kon hun oorspronkelijke functie behouden. In de entree bevindt zich het Kompascafé, nu al een zakelijke publiekstrekker. Het huzarenstuk wordt gevormd door de vergaderruimte, bovenin de oude lekbak van de watertoren. Je komt halverwege de lekbak binnen, daarna kent de ruimte drie niveaus. De torenkamer is de vergaderruimte zelf, de lunch wordt er geserveerd op de verdieping waar je binnenkomt. Deze vergaderruimte, inclusief alle faciliteiten, wordt ook zakelijk verhuurd. Daarmee is dit prachtige monument een beetje teruggegeven aan de mensen, doordat er openbaar gebruik van kan worden gemaakt."

Kenmerkende elementen van de watertoren zijn mooi geconserveerd.

Authentieke ijzeren wenteltrap, nog steeds functioneel.

Sfeervol werken in een inspirerende omgeving, wat wil je nog meer?

Op de mens gericht interieurdesign
Over de eigen ruimte van STUDIOJEROENDEJONG: deze ruimte ademt waar de man zelf voor staat, namelijk op de mens gericht interieurdesign met verrassende ontdekkingen, veel innovatieve elementen en respect voor het oude. "Mijn eerste gedachte bij het werken in een watertoren was: 'Wat een kick geeft dit!' Daarna een lawine aan ideeën die de revue passeerden. Dat moest even landen, maar toen het landschap weer rustig werd, kwam er helderheid. Zo is deze inrichting van de eigen studio ontstaan." Tijdens de uitleg staan we verbaasd over deze bijzondere ruimte, die zo intact mogelijk is gelaten. Oud beton wordt gesierd met originele, oude leidingen, die goed geconserveerd, een lust voor het oog zijn. De studio zelf bestaat uit twee lagen, waarbij de laag waarop je binnenkomt dienstdoet als ontvangstruimte en vergaderruimte, de tweede laag bevat de werkplekken. Deze entresol is bereikbaar via een origineel aanwezige, uit 1937 daterende trap. De Jong: "En overal heb je een onbetaalbaar uitzicht naar buiten."

De combinatie van de sfeervolle binnenruimte, het werken op hoogte en het daarbij behorende uitzicht maken dat je hier ook echt wilt zijn. "Aan potentiele klanten kunnen wij op deze manier mooi laten zien dat de bouwkundige elementen van een ruimte perfect kunnen integreren met ingebrachte elementen en materialen. Goede daglicht toetreding is daarbij heel belangrijk." Voor ons zijn de door Jeroen de Jong ingerichte 90m2 in ieder geval puur genieten. Tot besluit zegt De Jong: "Voor mij is het mogen werken in een deze watertoren en volledig zelf ingerichte studio de stap die nog miste in mijn carrière. De cirkel is rond en dat voelt goed, dat brengt balans in onze werksfeer en geeft energie en inspiratie."

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Scooter & Volt 2024 | Design & beheer: IDEA 2