Nieuw interieur toont liefde voor het vak en de klant
Volendam staat niet alleen bekend vanwege de visserij en het pittoreske karakter. Wie op zoek is naar een gespecialiseerd bedrijf in hoogwaardige dakbedekking, komt ook uit in Volendam. Daar zit Korff Dakwerken, een familiebedrijf waar ambacht en liefde voor het vak hoogtij vieren. Het pand van Korff Dakwerken bevindt zich in Volendam zelf, op een oud industrieterrein. Onlangs werd het pand geheel nieuw opgeleverd, nadat een brand alles in de as heeft gelegd. Bij de wederopbouw had eigenaar Robin Korff een bijzondere visie, waarmee aan interieur- en exterieur ontwerper Jack Steur (eveneens uit Volendam) handvatten werden gegeven om iets bijzonders te creëren. Het eindresultaat is verbluffend, we nemen de lezer graag even mee op reis, langs een stuk ambacht voor een echt ambachtelijk bedrijf.
'Een moeilijk pand, dus een mooie uitdaging'
Zo omschrijft Jack Steur het pand van Korff Dakwerken. Het perceel waarop het nieuwe pand is opgetrokken maakt dat het gebouw wigvormig is. "Daar zie je aan de buitenkant niets van, maar binnen betekende dit dat ik als interieurontwerper op een totaal andere manier moest omgaan met het creëren van de zichtlijnen", legt Jack uit. Zijn bedrijf is verantwoordelijk voor het gehele exterieur- en interieurontwerp, te beginnen bij binnenkomst. "We hebben het interieurontwerp voor het 'atrium' met trappenhuis gemaakt, inclusief de opvallende verlichtingspartij die functioneel en esthetisch is. Er is gekozen om te werken met hout, staal en betonlook tegels. Dit concept hebben we doorgetrokken naar het interieur op de eerste verdieping."
De zwarte, zinken gevelbekleding en het blanke essenhout contrasteren elkaar prachtig, niet alleen in kleur, maar ook in tactiliteit. "Het levert een Scandinavische, natuurlijke sfeer op", toont Jack ons. Ben je eenmaal boven in het kantoorgedeelte, dan zet deze sfeer zich door." Aangekomen in het kantoorgedeelte zien we wat hij bedoelt met 'een moeilijk pand'. Het kantoor is bij binnenkomst namelijk smaller dan aan het andere eind van de werkvloer. Een onmiskenbare wigvorm, die echter niet direct opvalt. De ruimte oogt net zo normaal als een rechte kantoorruimte. Dit wordt bereikt dankzij slim vormgegeven meubilair, uit de koker van Jack: "De meubels die ik ontworpen heb, zoals de kasten en de tafel, zijn niet rechthoekig, maar zelf ook wigvormig. Zo houden we de marges tot de zijwanden overal hetzelfde." Een vernuftig hoogstandje in design, waaruit meteen de expertise van de ontwerper blijkt. Het is ambachtelijk ontwerpwerk en dat verdient dit ambachtelijke bedrijf ook. Het 'vals perspectief' werkt net zoals een 'trompe l'oeil' uit de klassieke schilderkunst. Niet toevallig, want Jack interesseert zich al jaren voor de oude meesters die vroeger speciaal naar Volendam kwamen om al het moois op canvas te vereeuwigen.
De vergadertafel en de kasten zijn in wigvorm ontworpen, om visueel te passen bij de taps toelopende ruimte.
Een transparante werkomgeving met de nodige privacy
Wat ons opvalt is de hoeveelheid natuurlijk daglicht die aanwezig is op de kantoorverdieping. Dit is bereikt door de wigvormige vliesgevel en het strategisch plaatsen van daglichtkoepels. "Om dit fijne, natuurlijke licht niet verloren te laten gaan, hebben we de kantoorruimtes zo transparant mogelijk ontworpen. De kantoren grenzen allen aan de algemene ruimte waar we nu staan en hebben glazen wanden. Zo is er met elk kantoor contact. De muren tussen de kantoren zijn bij de glazen zijwanden voorzien van glazen doorkijkjes naar de overige kantoren. Zo ontstaat er verbinding en kan het daglicht overal komen", wordt ons uitgelegd. De dichte wanden zijn voorzien van warm aandoend fineer. Wie snel, zittend of staand wil vergaderen, maakt gebruik van de grote vergadertafel in de centrale ruimte waar de kantoren op uitkijken. "Heb je meer privacy nodig, dan bevindt zich tegenover de kantoren een riante bespreekruimte, waar je even apart kunt zitten met je gezelschap", laat Jack zien. "Voor LEAN en Bouwteam processen is een grote vergaderruimte gecreëerd, voorzien van de modernste technische snufjes."
Bijzondere wandafwerking
De centrale kantoorruimte kent een bijzondere wandafwerking: op slimme wijze is de zwarte zinken gevelbekleding die de gevel aan de buitenkant sierlijk beschermt naar binnen doorgetrokken. "Aan de kant van de voorgevel heeft deze kantoorruimte een kleine erker. Daar kun je goed zien dat deze gevelbekleding, voorzien van horizontale felsnaad verbinding, van buiten zich doorzet aan de binnenkant. Hiermee creëren we een rustig beeld, het materiaal is aangenaam om te zien en te voelen en het geeft meteen een technische uitstraling die je verwacht bij een bedrijf als Korff Dakwerken. Het materiaal is bestendig, chique en ingetogen decoratief." De kantoren bij Korff Dakwerken zijn op de groei gebouwd, geen overbodige luxe. "Er is zoveel behoefte aan echt ambacht in de dakensector, dat Korff Dakwerken ongetwijfeld verder groeit", concludeert Jack. "Dat kan in deze opzet dan ook. Best bijzonder, aangezien de ruimte op dit industrieterrein beperkt is. Het zit gewoon vol. Door slim te bouwen, kan Korff Dakwerken echter toch expanderen."
Stijlvol in alle privacy vergaderen.
Van simpel bitumen dak tot KNMI-gestuurd afwateringssysteem
Alle zichtlijnen worden geaccentueerd door een metaalkern die het toegepaste hout siert. Ook dat past weer bij de activiteiten van Korff Dakwerken. Robin Korff legt uit: "Wij maken daken in alle soorten, van simpele, platte daken tot zeer specialistische daken, waarbij ons oude ambacht een cruciale rol speelt. Denk aan daken voor oude kerken, monumentale grachtenpanden et cetera. We passen naast bitumen en dakpannen ook zink en koper toe, of maken een sedumdak met begroeiing. Dat laatste helpt om water te bufferen bij heftige regenval. Het dak heeft een andere functie gekregen dan vroeger: het moet nu niet alleen waterdicht zijn, maar ook bijdragen aan het oplossen van problemen die ontstaan door de steeds frequenter voorkomende en heftige regenbuien. Daken worden gebruikt als natuurlijke warmtewering, soms als parkeerruimte of zelfs als moestuin. Het meest moderne dak dat we hebben opgeleverd is zeer technisch, met een KNMI-gestuurd afwateringssysteem." Jack vult aan: "Eigenlijk mag je wel stellen dat het dak de vijfde gevel geworden is."
Het hout zorgt voor warmte, het metalen detail voor verbinding met het overige metaal.
Het 'atrium' brengt je van de buitendeur naar het kantoor of naar de showtuin op het dak op een sfeervolle manier.
Als een Fenix uit de as herrezen
Robin vertelt hoe hij samen met zijn team twee jaar voor de brand al is begonnen met kijken hoe de bedrijfsgroei in goede banen geleid kon worden. "Ik heb het bedrijf van mijn vader overgenomen onder de voorwaarde dat we een nieuwe koers zouden gaan varen. We hebben een groeitraject voor 10 jaar ingezet, met gedegen marktonderzoek. Daaruit is een visie ontwikkeld. De brand gooide flink roet in het eten in het hele proces. We zaten net in de fase van het uitwerken van het nieuwe bedrijfsplan. In de 10 jaren planning was al een verdieping op het gebouw voorzien, Jack Steur was daar al mee bezig. Zonder noemenswaardige haast. De brand maakte echter dat er wel haast geboden was."
Robin had een visie, maar deze was nog niet tot in detail uitgekristalliseerd, zo leren we. "We zijn gestart samen vanuit een functioneel oogpunt. Door de samenspraak en de synergie in samenwerking is uiteindelijk de visie voortgekomen. Die luidde: het perceel optimaal bebouwen, het utiliteitsgedeelte huisvesten op de begane grond en de kantoren in de daarop te bouwen verdieping huisvesten. Zo zijn het exterieur en het interieur één geheel geworden. De beleving begint buiten voor de deur en eindigt bovenop het dak, waar een complete showtuin voor dakbedekking is gemaakt. Zo is Korff Dakwerken als een Fenix uit de as herrezen", legt Jack vol verve uit.
Samenwerken en samenkomen
Voor Robin en zijn team was het belangrijk dat de kantoorverdieping warm, uitnodigend en laagdrempelig zou worden. "We gingen echt voor een huiskamereffect", licht hij toe. "Dat is qua design voortreffelijk gelukt, Jack heeft ons helemaal begrepen. De kantine is het hart van het bedrijf, we eten samen aan de grote tafel in het midden van het kantoor. Dat vind ik ook bij een familiebedrijf horen. Het is samenwerken en samenkomen." Wie Jack Steur beter kent, weet dat een deel van de kracht van zijn ontwerpen zit in wat je juist niet ziet. "Dat is hier ook het geval", beaamt de ontwerper. "Vorm volgt functie en er zijn slimmigheden toegepast die vanzelfsprekend lijken, maar het niet zijn. Dan noem ik bijvoorbeeld het gebruik van de lichtkoepels en de onzichtbare maatregelen die zijn genomen om te zorgen voor een gezonde en (brand)veilige werkomgeving."
Het pand van Korff Dakwerken en in het bijzonder het kantoor nodigt iedereen uit om er gebruik van te maken. Of het nu gaat om de kantoormedewerkers, het montagepersoneel of de klanten. Het hele pand is een huzarenstuk op de schaarse vierkante Volendamse meter geworden.
_Meer artikelen
D'FINING SPACES® is een uitgave van:
Contact
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl
© Draeckensteijn Media 2024 | Design & beheer: IDEA 2