Thema

Retail

Tekst

Jan Mol

Beeld

IStock, Insightz

Deel dit artikel

2 september 2022

Grip op en begrip over mensenmassa's

Herkenbaar? Je loopt in een populaire winkelstraat in een grote stad en geniet van een fijne winkelervaring. Het is er gezellig druk, maar niet té druk. Je beseft alleen niet dat het aantal mensen om je heen dat zorgt voor die gezelligheid niet op toeval is gebaseerd. De gemeente heeft er namelijk voor gezorgd dat het niet te druk is, door over langere tijd mensenmassa's in kaart te brengen. De drukte in de winkelstraat is geoptimaliseerd door allerhande infrastructurele maatregelen. Die konden alleen genomen worden door vooraf te weten hoeveel mensen er verwacht konden worden. Het geheim achter deze kennis? De in de straat aangebrachte Maiman lasersensoren van Insightz. Een gesprek met Insightz medewerkers Raymond Sestig, founder en Fransje Peters, Innovation Manager.

Retailers kunnen dankzij de inzet van Maiman lasersensoren hun klanten een betere winkelervaring bieden.

Zo (her)definieert een gemeente het straatbeeld
De in eigen beheer ontwikkelde Maiman lasersensor is ontworpen om mensen te kunnen tellen (binnen en buiten) en (binnen) hun route in kaart te kunnen brengen. De versie voor buiten beschikt over weersbestendige behuizing. Hoe werkt dit precies? Fransje Peters: "Zodra een passant binnen het bereik van een Maiman lasersensor komt, dan vindt er een registratie plaats. De persoon wordt aan de telling toegevoegd. Binnen sensoren kunnen tevens de afgelegde route van deze persoon volgen, doordat de laser een 'bodylock' doet op een individu. De data die wordt gegenereerd wordt gebruikt om mensen binnen en buiten te tellen en hun route inpandig in kaart te brengen. Dat laatste kan in een winkel bijvoorbeeld. De meetgegevens kunnen in real-time geanalyseerd worden, om bijvoorbeeld de acute drukte in een winkelstraat in beeld te krijgen. Met meetgegevens over een langere periode kan onze software zelfs drukte gaan voorspellen. Voor gemeenten bijvoorbeeld is dit enorm handig, omdat dan vooraf ingegrepen kan worden om een winkelstraat niet te druk te laten zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld door auto's om te leiden naar parkeerplekken bij andere straten. Die straten genieten dan weer van voldoende publiek. Zo ontstaat er een gezonde balans in menselijke drukte. Winkeliers kunnen op basis van de voorspellingen rekening houden met precies voldoende personeel in te schakelen. Dat is waardevol in deze tijd van personeelskrapte. Op straat heeft iedere bezoeker een aangename ervaring, omdat het aantal mensen comfortabel is. Bovendien is het veiliger op straat en kan handhaving het werk beter aan."

De Maiman 3D lasersensor voor inpandig gebruik.

De gemeente kan ervoor kiezen om toestromend verkeer naar elders om te leiden.

'Cutting edge technology'
De Maiman lasersensor is echt 'cutting edge technology'. Raymond Sestig vult aan: "Oorspronkelijk is de Maiman lasersensor ontwikkeld voor binnen gebruik. Retailers kunnen met de lasersensoren namelijk zeer precieze tellingen verrichten en weten op elk moment hoeveel mensen er in de winkel zijn. Ook kunnen ze in kaart brengen welke plekken in de winkel slecht bezocht worden en daarop een nieuwe gangpad indeling doorvoeren. Zo maak je van vierkante meters die eerst als 'cold spot' te boek stonden echte 'hot spots'. Ook het voorspellend vermogen van voldoende data werkt in het voordeel, zeker als het gaat om het aanvullen van voorraden en het inplannen van personeel."

'Voor ons een reden om een systeem te ontwikkelen dat 100% anoniem werkt en daarmee AVG-proof is'

Bij buitentoepassing komt de Maiman 3D lasersensor in een weersbestendige behuizing.

Over privacy gesproken
De Maiman lasersensor is het gevolg van een technologische evolutie die Insightz heeft doorgemaakt. Raymond Sestig: "We zijn ooit begonnen met camerasystemen om data in winkels te genereren. Heel mooi, tot de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) van kracht werd. Die wet zorgde ervoor dat van het ene op het andere moment bijna geen enkel camerasysteem nog wetsmatig toegepast mocht worden. Voor ons een reden om een systeem te ontwikkelen dat 100% anoniem werkt en daarmee AVG-proof is. Met Maiman lasersensoren is de privacy volledig gewaarborgd." Inmiddels zijn er gevallen bekend waarbij de AP (autoriteit persoonsgegevens) handhavend heeft opgetreden. Fransje Peters: "Zo zijn er steden over de vingers getikt die hun camerasystemen onwetmatig gebruikten of wifi-tellingen hielden. Met onze Maiman lasersensoren heb je daarom een krachtig instrument in handen om waardevolle data te verzamelen, zonder in de problemen te komen. De accuratesse van Maiman is ook nog eens fenomenaal hoog. Betrouwbare data is in deze tijd goud waard."

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Draeckensteijn Media 2024 | Design & beheer: IDEA 2