Thema

Exterieur

Tekst

Jan Mol

Beeld

Brustor, iStock, SDH

Deel dit artikel

7 september 2022

Lamellenoverkappingen vergroten de bruikbare leef- en commerciële ruimte

Nederland is een land waar het weer ons af en toe parten speelt. Zonnig weer levert extreme temperaturen op, regenachtig weer wordt steeds onstuimiger. Toch wil de Nederlander tegenwoordig zolang mogelijk buiten kunnen genieten. Liefst 365 dagen per jaar, dat klinkt onmogelijk toch? "Nee hoor, ook dat is mogelijk. Als je maar zorgt voor de juiste bescherming tegen alle weersinvloeden." Aan het woord is Michèl Willemse, eigenaar en directeur van zonweringsfabriek Vera in Venray. Willemse doelt op de nieuwste trend in de wereld van professionele terrasoverkappingen: het lamellendak. Een oplossing die de gebruiker in staat stelt een terras volledig dicht te maken tegen zonlicht, regen, hagel en sneeuw, maar ook volledig open kan zijn, of dusdanig ingesteld kan worden dat er gereguleerd zonlicht toetreedt. Een schitterende oplossing voor zowel de particulier als de horeca-ondernemer.

Samen een heerlijke maaltijd nuttigen onder de beschutting van een lamellendak.

Vooruitstrevende innovatie
"Vera Venray levert onder andere de lamellendaken van het Belgische merk Brustor", zegt Willemse. "Daarin zijn verschillende modellen leverbaar, afhankelijk van het oppervlak dat je wilt bedekken. Een lamellendak is een overkapping die is voorzien van kantelbare lamellen. Volledig opgebouwd uit onderhoudsvrij aluminium, werkt deze overkapping als multifunctionele barrière tegen alle weersinvloeden. Schijnt de zon pal boven je, dan zet je lamellen helemaal dicht. Wil je meer daglicht? Dan kantel je de lamellen in een stand die nog wel zon weert, maar licht doorlaat. Regent het? Dan kan het dak weer dichtgekanteld worden. Het systeem kent een afdichting tussen de lamellen die ervoor zorgt dat er geen water naar beneden druppelt. Hemelwater wordt netjes afgevoerd via geïntegreerde goten en kan naar keuze de tuin in worden geleid, of worden afgevoerd naar het riool."

Als we kijken naar de functionaliteit van lamellendaken, dan zien we het beste uit zonweringsland verenigd in één product. "Het is een zeer vooruitstrevende innovatie, die ervoor zorgt dat je meer kunt doen met je terras en langer buiten kunt blijven zitten."

Horeca-ondernemers kunnen nu elke vierkante meter terras rendabel maken, het hele jaar door.

'Vraag maar eens aan een horeca-ondernemer wat er gebeurt op een vol terras in de zomer, als het weer plotseling omslaat'

Lamellenoverkappingen kunnen ook vrijstaand geplaatst worden.

Ruimte winnen
Wie kiest voor een Brustor lamellendak van Vera Venray wint ruimte, is de mening van Willemse. "Bij particulier gebruik zorg je ervoor dat je terras 365 dagen per jaar bruikbaar is. Zet de tuindeuren open in de zomer en je zult merken dat de scheidslijn tussen binnen en buiten compleet vervaagt. Je vergroot dus je leefoppervlak. Veel gebruikers ervaren dit als een van de grootste transformaties in woongenot."

Waar lamellendaken de laatste jaren ook enorm aan populariteit winnen, is in de horeca. "Vraag maar eens aan een horeca-ondernemer wat er gebeurt op een vol terras in de zomer, als het weer plotseling omslaat. Mensen vluchten massaal naar binnen met hun bordje eten en hun drankje. Het gevolg is dat het bedienend personeel niet meer weet wie waar gezeten heeft en wat er genuttigd is. Wat je dus wilt is dat iedereen netjes op de plek blijft. Met één druk op de knop kantel je bij een plotselinge regenbui de lamellen dicht, nog voordat gasten op het idee komen om te gaan verkassen. Iedereen blij. Dan hebben we het nog niet gehad over de opbrengst van de extra vierkante meters die je commercieel hebt gewonnen met het lamellendak. Daarom durf ik ook rustig te stellen dat in de horeca een lamellendak zichzelf rap terugverdient."

Perfecte controle over de lichtinval.

Mooie accessoires
Een lamellendak kan voorzien worden van accessoires die voor nog meer gebruiksgemak zorgen. Waar moeten we dan aan denken? "Verwarmingselementen, led-verlichting en luidsprekers bijvoorbeeld. Behaaglijk, meer sfeer en een mooi stukje muziek en dat allemaal via stijlvol geïntegreerde componenten. En wie het helemaal voor elkaar wil hebben, die laat de zijkanten en de voorzijde onder het lamellendak afsluiten met glazen schuifdeuren. Dan heb je ook de wind en koude getackeld. Uiteraard kan alles op afstand bediend worden. Zelfs met je smartphone, als je dat wilt."

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Scooter & Volt 2024 | Design & beheer: IDEA 2