Thema

Interieur

Tekst

Jan Mol

Beeld

Joram Krol
Deel dit artikel

29 augustus 2022

Levende fotografie legt de ziel op magische wijze bloot

Twee ogen kijken me aan en dringen diep door tot in mijn hart. Een brok in mijn keel is wat volgt en langzaam bekijk ik de rest van de foto. Een portret van een man, die door het leven getekend is. Ontbloot bovenlijf, diepe groeven in zijn gelaat. Mager, pezig en verwaarloosd. Het is een man die we in principe allemaal kennen, maar die door de meerderheid van passanten genegeerd wordt. Hij leeft op straat en het publiek kiest er in de regel voor om hem niet te zien. De confrontatie is namelijk lastig. Niet gezien worden is één van de moeilijkste dingen om als mens mee om te gaan, iedereen wil graag bevestigd zien dat hij of zij bestaat. Een fotografisch kunstenaar in Groningen maakt al een hele tijd een einde aan de onzichtbaarheid van deze medemensen, door hen op de gevoelige plaat vast te leggen. Joram Krol zorgt ervoor dat niemand nog om deze mensen heen kan.

Een stukje magie
Geef 100 mensen een fototoestel en je krijgt honderd verschillende foto's. Geen enkele foto heeft echter de magie die Krol in zijn beelden vereeuwigd. Hoe komt dat? Krol: "Als ik mensen fotografeer dan doe ik dat met mijn hele hart. Daarvoor is het belangrijk om eerst connectie te maken, op zielsniveau. Wat er dan gebeurt kan ik niet meer uitleggen in technische processen. De camera doet wat hij moet doen, de camera-instellingen komen vanuit mijn jarenlange expertise, maar het 'vangen' van de ziel, dat is van een heel andere orde." Krol is een autodidact op het gebied van fotografie en dat is nou net de reden waarom zijn werk zo puur en authentiek is. "Een natuurtalent dat elke dag aan evolutie onderhevig is", aldus Krol.

Inmiddels is Krol de nieuwste 'trouvaille' in het land van beeldende kunst. Met een solo-expositie op komst in 2023 in het Groninger Museum en een opname van zijn werk in de vaste collectie, mogen we rustig stellen dat zijn werk professioneel geaccrediteerd is. Krol blijft er zelf bescheiden onder: "Ik doe gewoon wat ik doe en buig voor niemand. De kwaliteit van mijn werk is anders en uniek. De reden voor bedrijven, personen en instellingen om mij betaald in te huren, omdat ze klaar zijn met de standaard kiekjes. En ja, ook daar weet ik in mijn fotowerk tot de kern, tot de ziel door te dringen. Mijn klanten benadrukken hun identiteit dankzij fotografie die de 'wow-factor' heeft."

Hard werken
Om de mensen die de straat hun thuis noemen vast te kunnen leggen, moet Krol soms extreem vroeg of juist heel erg laat op pad met de camera. "Het is hard werken, maar ik doe het met liefde. Zie het als een roeping." Krol's foto's die op straat zijn gemaakt vinden veelvuldig hun weg naar kantoorruimtes, woonkamers en andere besloten omgevingen. Een Krol neerhangen met een portret van iemand in de straat vraagt om enig lef,maar transformeert direct de ruimte waarin de print hangt. "Je beschikt over een kunstwerk dat je letterlijk aankijkt en elke keer weer dat kickje in je ziel geeft. Dat heeft veel effect op de kijker, één van die effecten is zelfreflectie. Weten dat je het nog niet zo slecht hebt en weten dat het leven eindig is. En laat ik je een ding vertellen: de scheidslijn tussen alles voor elkaar hebben en niets meer hebben is flinterdun. Daarmee word je geconfronteerd als je mijn werk ophangt. Het draait om contrasten. Op beeld, in beeld, zwart en wit en alles wat daartussen zit."

Ook bij jou thuis of op kantoor?
Het werk van Joram Krol is te koop als grote prints, kwalitatief hoogwaardig, op dragers die het beeld eer aan doen. Wie graag een echte Krol aan de muur wenst, kan gewoon contact met hem opnemen. En wil je voor je bedrijf eindelijk eens af van personeelsfoto's waarop iedereen een stock model lijkt? Aarzel dan niet om Joram Krol in te schakelen. Wees echter voorbereid op de transformatie die volgt.

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Draeckensteijn Media 2024 | Design & beheer: IDEA 2