Thema

Retail

Tekst

Jan Mol

Beeld

Marc Haers

Deel dit artikel

17 mei 2022

Nothing normal about this collection

Dat staat er prominent geschreven op de muur en er is geen woord van gelogen. De flagshipstore van LABFRESH in de Van Baerlestraat in Amsterdam huisvest de meest bijzondere collectie herenkleding van dit moment: vlek- en geurwerend, zweet-blokkerend, kreukvrij, gemaakt van BCI katoen (Better Cotton Initiatieve) en vriendelijk voor onze planeet. Een eigenzinnig concept van het Nederlands-Deense duo Lotte Vink (34) en Kasper Brandi Petersen (36), die met bloed, zweet en tranen hun droom verwezenlijkt hebben. Geholpen door 232 backers die samen 4 ton hebben geleend via crowdfunding. En de winkel? Die ademt in alles de filosofie uit van de founders van LABFRESH. We spreken met Robin Albersen, eigenaar en directeur van Building Retail en met Lotte Vink, co-founder van LABFRESH, over de totstandkoming van de store.

Waardevolle en waardevaste kleding
De advertenties die online kwamen bij de introductie van LABFRESH zijn bekend: een man die een glas rode wijn over zijn overhemd giet. Dat kan namelijk met LABFRESH zonder schadelijke gevolgen. "Onze kleding is zeer bestendig en gaat langer mee", legt Lotte uit. "We maken premium kleding met een betere performance, bedoeld om een einde te maken aan de wegwerpcultuur die er in de fashion industry heerst. We produceren duurzaam, hoofdzakelijk in Europa en zorgen ervoor dat er minder water verbruikt wordt. Kleding mag van ons waardevol en waardevast zijn. Er wordt in de fashion industry continu overgeproduceerd, onder erbarmelijke omstandigheden en met een enorme impact op het milieu. Wil je daar actief iets aan doen, dan koop je kleding van LABFRESH, zo simpel is het. De besparing stopt niet bij het productieproces. Onze kleding hoef je ook minder vaak te wassen en alles is kreukvrij. Dat scheelt weer energie, want je hoeft niet te strijken."

Proosten op de nieuwe flagshipstore kan bij LABFRESH door probleemloos een wijntje op een overhemd te gieten.

Winkelen in een heerlijke sfeer
De uitstraling van de winkel is Scandinavisch, door het gebruik van lichte, natuurlijke materialen. "Image Builders zorgde voor het ontwerp, op basis van de wensen en het aangeleverde moodboard van Lotte en Kasper. Building Retail heeft de hele binnenkant van de winkel gerealiseerd en alles turn-key opgeleverd, waarna Image Builders de door hen ontworpen en gebouwde meubels kon plaatsen", vertelt Robin. "Wij hadden met Building Retail behalve de meubelen alles in handen, van plafond tot vloer, van wand tot elektra, de verlichting en het sanitair. Het eindresultaat is een winkel die dezelfde frisse uitstraling heeft als het concept LABFRESH."

Het is winkelen in een heerlijke sfeer bij LABFRESH. "Dat vinden we niet alleen zelf, ook onze klanten waarderen onze store. De mooiste uitspraak van een klant vind ik 'Ik hou helemaal niet van winkelen, maar hier voel ik me thuis!'. Een mooier compliment kun je niet krijgen", aldus Lotte. "Dat de winkel Scandinavisch oogt is logisch, Kasper heeft zijn roots daar liggen. We focussen ons qua uitbreiding ook op de noordelijkste delen van Europa. Dit jaar nog willen we een store in Kopenhagen openen. Onze kledingstijl past ook goed bij de Noord-Europese smaak. Dit jaar willen we onze omzet graag verdubbeld zien en eerlijk gezegd, we zijn hard op weg dat waar te maken", schetst Lotte.

'Dankzij het vertrouwen dat we genoten konden we alles uit de kast halen om deze winkel te maken zoals hij nu is'

Zelfs de knoop zit steviger vast
LABFRESH gaat over kwaliteit. Dat zie je terug aan de inrichting van de winkel, dat merk je aan de manier waarop de kleding gemaakt is. "Zelfs de knoop zit steviger vast", legt Lotte uit. "We kijken bij het ontwerpen van de kleding naar de functionaliteit van sportkleding. Daar wordt veel gevergd van het materiaal, dus zit alles beter in elkaar en wordt er met een zwaardere kwaliteit grondstoffen gewerkt.
Draagcomfort is echter 'key' bij sportkleding. In maart komt onze nieuwe collectie, ontworpen in samenwerking met Remy Bonjasky. We zoeken dit soort samenwerkingen bewust op, zo is een hardloper in de collectie het knitted shirt dat we met Kenneth Pérez (Denemarken) ontwikkeld hebben."

Positieve energie
Voor Robin was de samenwerking tussen Building Retail, Image Builders en LABFRESH een echte 'energiebom'. "Dankzij het vertrouwen dat we genoten van Lotte en Kasper konden we alles uit de kast halen om deze winkel te maken zoals hij nu is. Zelf krijg ik daar ongelooflijk veel energie van. Het is werken in partnerschap, als ondernemers onder elkaar. Dat zie je terug in de winkel!"

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Scooter & Volt 2024 | Design & beheer: IDEA 2