Thema

Exterieur

Tekst

Jan Mol
Beeld

RVDDG

Deel dit artikel

16 mei 2022

Ontworpen rondom de mens

'Het personeel op de eerste plaats laten komen'. Veel bedrijven praten erover, slechts weinig bedrijven voegen de daad bij het woord. Bij Facédo Geveltechniek in Velp wordt er wel op alle mogelijke manieren rekening gehouden met het welzijn van het personeel. Dat zie je op meerdere fronten terug in het huidige pand. De bouw van het nieuwe pand aan de overkant van de weg moet daarin nog een stap verder gaan. Architect Robin van den Dungen Gronovius werd ingeschakeld door Facédo om de wensen om te zetten in een gebouw- en interieurontwerp waar iedereen blij van wordt: of je er nu werkt, of te gast bent. Robin doet uit de doeken waar het allemaal om draait.
Van bedrijfshal tot bedrijfsrestaurant
Het nieuwe pand van Facédo wordt een uitbreiding op de bestaande bedrijfsruimte, op de groei gebouwd. "We spreken over een nieuwe bedrijfshal, waar een gecentraliseerde opslag wordt gehuisvest en waar de door Facédo geproduceerde gevelelementen van beglazing worden voorzien", opent Robin het gesprek. "Aan de bedrijfshal komt tevens een nieuw kantoor, ontworpen als visitekaartje voor de expertise van Facédo. Een statig kantoor, voorzien van veel glas, duidelijk zichtbaar vanaf de snelweg. Het ontwerp biedt niet alleen zicht naar buiten, maar ook naar binnen. Facédo is in alles een transparante onderneming en een wens van de directie is dat het nieuwe gebouw dit ook uitstraalt. Gastvrijheid is in alle opzichten het sleutelwoord in het ontwerp, zowel binnen als buiten."

Naast goede parkeerfaciliteiten -want daar begint de gastvrijheid al, volgens Robin- zal meer dan 25% van het kantoorgebouw in beslag genomen worden door een heus bedrijfsrestaurant. "Dit mag je geen kantine meer noemen", aldus de jonge architect. "Het hele personeel, dus zowel van het bestaande pand aan de overkant als de werknemers in het nieuwe pand, kan in het bedrijfsrestaurant terecht voor een smakelijke lunch. Onderdeel van het geheel is een professionele horecakeuken en een bediende uitgiftebalie voor warme en koude gerechten, warme en koude dranken en versnaperingen." De vrijdagmiddagborrel kan genuttigd worden aan de bar die zich in de horecaruimte bevindt. "De ruimte is tevens geschikt om er klantenevenementen te organiseren of personeelsfeesten te houden. Met mooi weer kunnen bezoekers aan het bedrijfsrestaurant gebruik maken van een groot balkon, om lekker buiten te vertoeven." Bijzonder in het horecagedeelte is de 'grab and go' vitrine. Daar kunnen personeelsleden die buiten lunchtijd aanwezig zijn iets lekkers en gezonds meenemen voor onderweg. "Ook aan chauffeurs die het bedrijf bezoeken is gedacht", licht Robin toe. "Speciaal voor hen is er in de bedrijfshal een kantine voorzien met een koffieautomaat en een koelkast. Een fijne plek om even op adem te komen tussen de ritten door."

Het bedrijfsrestaurant is multifunctioneel van opzet en biedt naast een prachtig uitzicht ook een professionele catering.

'Ondanks het feit dat RVDDG een jong architectenbureau is, is er een duidelijke signatuur te herkennen in de ontwerpen'

Verder denken dan het eigen personeel
Facédo beschikte al over een schitterende fitnessruimte voor het personeel op de reeds bestaande locatie, die blijft in gebruik. Met het nieuwe pand worden de faciliteiten voor de werknemers dus nog uitgebreider. Dat er niet alleen aan het eigen personeel gedacht wordt, maar ook aan anderen, blijkt uit het feit dat er buiten een ruimte is gereserveerd voor sportvissers uit de omgeving. Robin licht toe: "Het nieuwe pand wordt gebouwd aan een vijver, precies op de plek waar voorheen sportvissers hun vaste visstekje hadden. De directie van Facédo heeft geen enkele verplichting naar deze vissers, maar vond het een sympathiek gebaar om speciaal voor hen een vlonder op de begane grond te laten maken, die over het water hangt. De sportvissers hebben 24/7 toegang tot deze vlonder en zijn van harte welkom om hun hengelsport te blijven beoefenen."

De ontvangsthal laat je meteen welkom voelen. Een mooi detail is de echte boom die vanaf de begane grond de glazen vide vult.

Een duidelijke RVDDG signatuur
Ondanks het feit dat RVDDG een jong architectenbureau is, is er een duidelijke signatuur te herkennen in de ontwerpen van Robin. "Met name de geometrie in de gevel is een visitekaartje van ons architectenbureau", schetst Robin. "De diagonalen zijn uitgevoerd in brons en messing. Ook de materialisatie van het interieur is een herkenbaar iets, veel echt groen, bijdragend aan een gezonde werkomgeving. De vide aan de snelwegzijde zal straks een echte boom herbergen, zichtbaar vanaf de snelweg. Door de natuur naar binnen te halen scheppen we rust en een gezond binnenklimaat. In het verlichtingsplan lichten we de voornoemde diagonalen en de vide aan, zodat er ook 's avonds een aantrekkelijk plaatje ontstaat. Het pand leeft, letterlijk."

In het interieur komt het thema transparantie ook overal terug. "We werken niet met kantoortuinen, maar met vaste ruimtes met veel beglazing. Zo creëer je een transparante omgeving met behoud van privacy. Voor de werknemers zijn er meerdere sta- en zitcombinaties, voor vergaderen en werken. Elke ruimte grenst aan glas met zicht naar buiten bovendien. Qua akoestiek kunnen we ook spreken van een goed gebalanceerd geheel, daar zijn de plafonds speciaal op afgestemd", aldus Robin. Tot slot zegt hij: "Mijn eigen bedrijf zal ook een stuk bedrijfsruimte in dit nieuwe pand van Facédo gaan betrekken. Van daaruit bedien ik zowel de zakelijke als de particuliere markt."

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Scooter & Volt 2024 | Design & beheer: IDEA 2