Thema

Interieur

Tekst

Jan Mol
Beeld

Wit Design

Deel dit artikel

20 mei 2022

Steengoede showroompresentaties

Een oud Nederlands gezegde luidt: "Zo kun je een baksteen zelfs lekker maken". Daarmee wordt aangeduid hoe lekker een bepaalde saus is die bij de maaltijd genuttigd wordt. Maar hoe maak je echte bakstenen 'lekker'? Daar weet men bij Wit Design Architects for Brand Performance wel raad mee. Het creatieve bedrijf van Bas de Wit en zijn team zorgt er al jaren voor dat merken en producten beleefd worden op de allermooiste manier, of het nu gaat om het vormgeven van een showroom of een beursstand. Zo ook voor steenfabriek De Rijswaard, waar Wit Design maar liefst drie showrooms ontworpen en gebouwd heeft. Bas de Wit is aan het woord.

Sinds 2008 in beeld
Al in 2008 kwam Wit Design in beeld bij steenfabriek De Rijswaard. "Er was daar behoefte aan een mooie showroom om de collectie stenen tentoon te stellen. Speciaal voor dat doel werd een inpandige showroom in de productiehal gebouwd. In 2015 werd ons opnieuw gevraagd om een showroom te ontwerpen, in een ruimte grenzend aan de bestaande showroom. Ditmaal voor een speciale collectie stenen, die onder de naam 'De Sterrewaard' in de markt gezet wordt", aldus Bas.

De in 2015 gebouwde showroom is ontworpen met een multifunctioneel karakter. Bas: "De collectie wordt smaakvol getoond in een ruimte waar ook de mogelijkheid gecreëerd is om gemakkelijk te kunnen zitten. Er is voldoende lounge- en zitcapaciteit om er groepen mensen te ontvangen, voor bijvoorbeeld het geven van cursussen of presentaties. In een handomdraai kan deze showroom omgetoverd worden tot een recreatieve ruimte, door middel van speciale sfeerverlichting. De blauwe gloed geeft een beetje een magisch effect."

De in 2015 ontworpen en gerealiseerde showroom voor de Sterrewaard collectie kent een fijne lounge setting.

'Een interieur ontwerpen en bouwen draait vooral om vertrouwen'

De Rijswaard in een nieuw jasje
In 2021 kreeg Wit Design de opdracht om de oorspronkelijk showroom voor De Rijswaard collectie te moderniseren. Een volledig nieuw ontwerp werd gemaakt, met een sterke focus op daglichttoetreding. "De nieuwe Rijswaard showroom nodigt uit om de getoonde steencollectie op de meest natuurlijke manier te ervaren", legt Bas uit. "De showroom straalt rust uit door de opstelling van de stenen en de toegepaste materialen. Een groot verschil tussen het ontwerpen van een showroom en een beursstand is dat de nadruk bij een showroom ligt op het permanente karakter en bij een beursstand op het vluchtige. Op een beurs wil je snel en efficiënt een merkboodschap overbrengen en tussen alle visuele 'geweld' om je heen wil je opvallen. De omgeving is dus wat schreeuweriger. In een showroom draait het om rust, informatie en het doorbrengen van meer tijd. Een stand is dus een 'doorstroomlocatie' en een showroom een 'pleisterplaats'. In beide gevallen moet je echter wel weten hoe je trouw blijft aan de merkbeleving. Daar hebben we ons in gespecialiseerd."

De in 2021 ontworpen en gerealiseerde showroom voor de Rijswaard collectie.

Een kwestie van vertrouwen
Een stand moet uitnodigen om naar een showroom te komen en een showroom moet het begin zijn van het opbouwen van een langdurige klantrelatie, is de stelling van Wit Design. "Een interieur ontwerpen en bouwen draait vooral om vertrouwen", vervolgt Bas. "Dat vertrouwen win je door de wensen van de klant perfect te vertalen, daarvoor moet je het bedrijf eerst doorgronden. Goede briefings en het opstellen van een lijst met kernwaarden horen daar zeker bij. Samen met de klant bepalen welke boodschap je wilt meegeven aan diens eindklant, een merkwaarde vaststellen waarin de klant zichzelf herkent, maar waarin de eindklant op zijn of haar beurt ook weer jouw klant herkent. Om die reden mag een ontwerp nooit een standaardverhaal zijn, maar is het te allen tijde functioneel, emotioneel en esthetisch maatwerk."

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Draeckensteijn Media 2024 | Design & beheer: IDEA 2