Thema

Interieur

Tekst

Jan Mol
Beeld

Sasja Michalski
Deel dit artikel

21 mei 2022

Wie Swawek in huis haalt, verandert de ruimte voorgoed

Terwijl hij mijn vragen beantwoordt, ratelt de naaimachine die hij bedient onophoudelijk. Geconcentreerd voert Swawek Andrzejewski de exclusieve stof onder de naald door. De uit Polen afkomstige meubelmaker en -designer spreekt beheerst en bescheiden over zijn werk, in schril contrast met de manier waarop zijn klanten hem de hemel in prijzen. Menig merkmeubel is door Swawek reeds getransformeerd tot een absoluut unicum, geheel naar wens van de eindgebruiker. Zijn eigen creaties vormen personaliteiten in een ruimte die door het eigenzinnige meubel transformeert tot een belevingswereld. En Swawek? Die wordt er zelf niet anders van en 'doet wat hij nu eenmaal doet'. Mooie meubels ontwerpen en maken.
Voor Yuzu Asian-Grand Cafe in Enschede stoffeerde Swawek de ronde banken, in opdracht van Steggink Interieurs.
Van particulier tot projectleider
Swawek's opdrachtgevers strekken van particulier tot en met projectleider. "Particulieren komen vaak naar me toe met de vraag of ik een meubel een tweede leven kan geven. Dat kan van alles zijn, van antiek tot en met meubelen van grote merken, die aan een opknapbeurt toe zijn. Daar begint het avontuur: de meubelen hebben hun verhaal jarenlang verteld en zijn eraan toe om nieuwe verhalen te vertellen. Door te luisteren naar de wensen van de klant en te kijken naar wat hen inspireert, doe ik vervolgens voorstellen voor het restaureren van de stoel of bank, waarbij ik een doordachte selectie aan stoffen neerleg", vertelt Swawek. "Het eindresultaat is altijd verrassend, ook voor mij. Omdat ik samen met de klant een hele reis afleg om tot het eindproduct te komen, gebeurt het weleens dat er tranen vloeien bij het onthullen van het nieuwe meubelstuk. Dat is de mooiste beloning die je kunt krijgen voor je werk."

Business to business gaat het Swawek ook voor de wind. "Projectleiders van bouwmanagementbureaus, interieurbouwers, interieurdesigners en -architecten weten inmiddels de weg te vinden naar mijn atelier. Wij stofferen dan in hun opdracht voor bedrijven, overheden en instellingen", legt Swawek uit. "Daarbij kan het gaan om het her stofferen van bestaande zitmeubelen, maar regelmatig wordt me gevraagd om volledig nieuwe zitkussens te leveren of zelfs het hele meubel te produceren. Geen probleem, dat doen we inderdaad allemaal. Belangrijk is dat we vanuit onze expertise altijd meedenken met de opdrachtgever en diens klant. Onze service strekt van concept tot uitvoering."

'Het gebeurt weleens dat er tranen vloeien bij het onthullen van het nieuwe meubelstuk'
Hoogpolig getooid werpt de schildknaap zijn avondlicht over het glimmende harnas van de ridder in ruste. Morgen is er weer een dag.
Mooie lamp? Het is een Swawek!
Het is een logische zijsprong. Lampenkappen ontwerpen en bekleden. Swawek doet het en creëert ware kunstwerken die als lichtobject kunnen worden neergezet, al dan niet een door hem gestoffeerd meubel completerend. "Ook de voeten van de lampen komen uit eigen keuken", schetst Swawek. "Net zoals mijn meubelen een krachtig verhaal te vertellen hebben, zo hebben mijn lampen dat ook. De combinatie van een nieuw bekleed meubel en een lamp die zo ontworpen is dat deze perfect past bij het meubelstuk, is een toptransformatie voor een kamer. Dat zijn sfeermakers die op zich staan, elementen die ervoor zorgen dat er een toon gezet wordt. Als eigenaar van zulke meubelstukken laat je zien wie je bent. Dat soort expressiviteit is niet voor iedereen weggelegd. Maar wees gerust, ook voor een interieur waar minder contrast gewenst is kun je ons inschakelen. Bedenk wel vooraf het volgende: 'Wie Swawek in huis haalt, verandert de ruimte voorgoed'. Niet mijn uitspraak trouwens, maar die van één van mijn klanten."

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Draeckensteijn Media 2024 | Design & beheer: IDEA 2