Thema

Exterieur

Tekst

Jan Mol

Beeld

Brustor, iStock, SDH

Deel dit artikel

8 september 2022

Zonwering exporteren naar de zon

Het klinkt een beetje paradoxaal, zonwering exporteren vanuit Nederland naar Spanje. Het land waar veel onderdelen vandaan komen, die in Noord-Europa verwerkt worden tot zonnescherm. Voor Shadow Design Holland BV is het echter logisch, mede-eigenaar Frans Raemakers heeft zelf een appartement in de buurt van Marbella en constateert regelmatig dat Nederlandse, Belgische, Duitse en Engelse tweede-huiseigenaren daar graag zakendoen met bedrijven met een Noord-Europese mentaliteit. "Ik wil de lokale zonweringsspecialisten niet tekortdoen, maar hun werkwijze is anders. Ook de materialen die daar worden toegepast verschillen nogal eens van wat wij thuis gewend zijn. Reden dus voor eigenaren van een 'second home' om met ons in zee te gaan."

Een 'hot' item op het moment is het lamellendak, daarmee overkap je het terras en zit je beschut tegen alle weersinvloeden.

Dezelfde taal spreken, letterlijk en figuurlijk
Raemakers levert met Shadow Design Holland BV in Nederland vooral screens en rolluiken die volledig draadloos gemonteerd worden. De accumotor in de producten wordt opgeladen door middel van een zonnepaneeltje op de kap, de bediening geschiedt met een afstandsbediening. "We zijn één van de eerste bedrijven geweest die deze technologie omarmd hebben", schetst hij. "Het is een specialisatie geworden. Daarnaast zijn we bekend vanwege bijzondere, architectonische oplossingen. Zo leveren we voor bijzonder gevormde ramen speciaal geëngineerde zonneschermen. Of een kozijn nou driehoekig of rond van vorm is, achterover helt of gebogen loopt, wij hebben er meestal een oplossing voor."

Het plan om zonwering te exporteren naar Spanje is ontstaan door de eigen ervaringen en gesprekken die Raemakers rondom Marbella heeft gehad. "Eigenaar zijn van een tweede huis in Spanje wil niet automatisch zeggen dat je goed Spaans spreekt. Daar zit hem dan ook het probleem: uiteindelijk wil je een keer zonwering of rolluiken aan je huis. Met goede zonwering kun je enorm besparen op kosten die airconditioning met zich meebrengt. Bezoek je dan een lokaal bedrijf, dan willen er nog wel eens misverstanden ontstaan. Die hebben dan betrekking op de aangeboden kwaliteit, uitvoering en levertijd. Of over meerprijzen. Noord-Europeanen zijn gewend aan 'afspraak is afspraak' en rekenen erop dat een montage- of serviceafspraak stipt wordt opgevolgd. Dat wil nog wel eens een avontuur zijn. Wij spreken dezelfde taal en kunnen goed inventariseren wat de wensen zijn en begrijpelijk advies geven. Een heldere offerte waarin precies staat wat er te verwachten is, volgt dan. Daarnaast heeft de klant dan geen last van cultuurverschillen. Wij spreken letterlijk en figuurlijk dezelfde taal als de klant."

Het plan om zonwering te exporteren naar Spanje is ontstaan door de eigen ervaringen en gesprekken die Raemakers rondom Marbella heeft gehad.

'We hebben een transportbedrijf aangehaakt dat op regelmatige basis ritten heeft van Nederland naar Spanje en omgekeerd'

Het traditionele knikarm terrasscherm doet het ook goed als beschutting tegen de zon.

Logistiek gezien is alles voor elkaar
Het kan niet anders, of de logistiek van Nederland naar Spanje moet een uitdaging zijn? Raemakers antwoordt: "Nee hoor, dat hebben we goed geregeld. We hebben een transportbedrijf aangehaakt dat op regelmatige basis ritten heeft van Nederland naar Spanje en omgekeerd. Natuurlijk ben ik zelf alleen op gezette tijden aanwezig op kantoor in Spanje, maar dankzij internet communiceren we vlot. En als het om serviceverlening gaat: ook daarvoor hebben we mensen op locatie, die uit Nederland komen, maar daar zijn gaan wonen en het leuk vinden om servicewerk te doen. Het is echt een 'Nederlandse operatie over de grens'.

Shadow Design Holland is expert op het gebied van accuscreens en -rolluiken met zonnepanelen.

Leveringsprogramma
Gevraagd naar wat er populair is onder Noord-Europese huizenbezitters in Spanje, luidt het antwoord: "Screens zijn onverminderd populair. Ook rolluiken zijn zeer gewild, mede vanuit beveiligingsoogpunt. Wie beschikt over een veranda, zal al snel toekomen aan een serrezonwering op de houten liggers. Zo tover je het terras om in een oase. Een 'hot' item op het moment is het lamellendak, daarmee overkap je het terras en zit je beschut tegen alle weersinvloeden. Lamellendaken kunnen helemaal dicht of helemaal open gebruikt worden, of in een kantelstand, waarbij je zelf de toetreding van het daglicht kunt reguleren. Uiteraard doet het traditionele knikarm terrasscherm het ook goed."

_Meer artikelen

D'FINING SPACES® is een uitgave van:

Contact

Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@definingspaces.nl

© Scooter & Volt 2024 | Design & beheer: IDEA 2